A život beží ...

08.12.2012 09:07

       A už je tu zima a zavláda obdobie adventu, varenia primátorských čajov na uliciach, korčuľovania na Winterke, pripravovania koncoročných posedení a rozlúčok s rokom 2012. a finiš nakupovania a niekedy aj pôžičiek z nebankových „nebankoviek“ s výhľadom na exekúciu a čojaviem  čo ešte.

       Nedávno v zázname z  predchádzajúceho zastupiteľstva  som postrehol, v podstate malý , nazvem to technický manažérsky problém. Podstata otázky znela aj pre vybraných poslancov aj pre primátora podobne a bola zameraná na problém súvisiaci s rozpočtom mesta na budúci rok. Nejako takto:  „ vzhľadom na spoločenskú situáciu a potreby mesta aká je možnosť využiť možnosti na využitie cudzích financií?“  Využiť – nevyužiť?  Myslím tým úvery. Požičať, alebo nepožičať? Požičať, alebo nerobiť nič? A ja dodávam: A čakať na „zjavenie“.

Z odpovedí opýtaných sme sa veľa nemohli dozvedieť, pretože odpovede sa rôznili. Každý z opýtaných odpovedal najlepšie ako vedel. Ale!

Zaujala ma odpoveď primátora, ktorá znela nejako takto: ... za mojej éry sa zadlženie mesta pohybovalo na úrovni 20 - 30 % .... a tak nejako to bude aj naďalej .... koniec „citátu“.

Z tohto krátkeho extempore som nepochopil síce o čo ide, čo je podstata, ale dajme tomu.

Problém,  ktorý som už niekedy spomenul ako nedostatok, sa netýka schopnosti primátora nepustiť zadlženie mesta nad určitú hranicu, ale spôsobu, ako sa správa mesto „strategicky“, rozvojovo. Treba zároveň povedať, že v tejto nazvem to skorumpovanej džamahírii Slovákii  sa veľmi často objavujú aj primátori (a ktorým dobre sekundujú poslanci), ktorí sú až po uši zapletení do politickej žbrndy. A teda vďaka aspoň za to, že to u nás nie je tak.

    Ale!  Treba si s plnou vážnosťou položiť otázku či sa takouto taktikou dokáže mesto „vyškrabať“ z pravidelného zostupu z pozícií na ktorých mesto niekedy bolo

Alebo či vôbec dokáže zmeniť klesajúci niekedy, nazvem to vývojový graf, aby sa situácia vývoja „zmenila“. Alebo sa pôjdeme  „šmýkať“ dole kopcom. Je však pravdepodobné, že bežný občan ešte ani teraz a ani potom nepochopí, že ten čas je TU.

A teda aby som sa vrátil späť. Neprekročenie tých myslených 30% nie je vôbec podstatný problém rozvoja a hospodárenia mesta. Ani nie je najdôležitejší  argument, pokiaľ by mesto malo efektívnu stratégiu rozvoja a jednoducho povedané chcelo dokázať vrátiť mestu aspoň ten význam, ako malo niekedy. To podstatné je:

  1. Zodpovedné hospodárenie mesta.
  2. Efektívne využitie rôznych, nazvem to investičných stimulov na rozvoj mesta.
  3. Ale hlavne schopnosť vedenia mesta nájsť a realizovať správne riešenia.

To, že tento problém, ťažkosti s „plnením“ týchto hlavne v bode tri, ktorý je podstatný pre mesto, je aj výsledkom toho, že mesto pri veľkej väčšine štatistických ukazovateľov  sa drží nenápadne niekde v poli aj napriek predpokladom a danostiam „od Boha“. Problém je, že sa s toho mesto nepoučilo. Problém je, že mesto nie je schopné, nazvem to sebareflexie a nedokáže si všímať dobré impulzy u iných miest, ktoré mali ambíciu byť „nejakým mestom“ a aj to dokázali. A v súčasnej dobe (myslím tu rozšírenie obzoru a „ihriska“ na celú EU)  naozaj nie je podstatné či schopný nápad nájdem na Slovensku, alebo hocikde inde.

poriadok

Posledné udalosti v Piešťanskej nemocnici, ale nielen v nej, už začínajú pripomínať typický nájazd – v tomto prípade kobyliek Smeru po všetkom, čo sa dá využiť vo vlastný, osobný aj stranícky prospech. A to je určite iba začiatok. A možno aj začiatok konca v tomto prípade. Že sa nemocnica  pravdepodobne dostane do hospodárskych problémov je takmer istý fakt, že to bude štát pravdepodobne sanovať z našich daní, pokiaľ ešte niečo zostane, je tiež pravdepodobný fakt a fakt, že nemocnicu budú riadiť politickí  diletanti je faktom tiež. Pretože doteraz bolo takzvané politické riadenie všelijakými politickými (bilbordovými) poslancami, poslankyňami vždy zlé a v terajšej situácii to bude ešte horšie. Ešte na záver: myslím si, že takmer určite v tom nemal prsty sám Fico, ale iba jeho politický kumpáni  (a v Žiline aj na ministerských postoch) v chamtivej túžbe  a keďže tých je veľa, tak ešte bude veselo. A nielen v Piešťanoch alebo Žiline. A budeme ešte všetci čumieť,   ako sa ešte všeličo skomplikuje. Pretože pri tejto konštelácii sa to inak nedá. Aj keď všeličo sa bude dať schovať za krízu.

 

P.S.

Pred dvoma týždňami  som v schránke našiel nejaký leták: „... navštívte s nami celoročné termálne kúpalisko Chalmová .....“  zanadával  som. Už aj tam pozývajú ľudí z Piešťan. Z Piešťan! Budem musieť pohľadať nejaké informácie či niečo, nejaký podobný leták niekde existuje -  „Navštívte s nami ...Piešťany“.

A nikomu to nevadí. Do ....!  Aspoň, že ten hokej je taký dobrý ako je. Aspoň to je perfektná práca.