Ambície mesta - podľa vrchnosti

02.03.2012 20:34

V posledných dňoch som  pri likvidácii už starších správ narazil na zopár, ktoré ma znovu upútali a vraciam sa k ním v kontexte s poslednými správami.

Ambície mesta, rozvojové programy, čo ďalej, rozvoj turistiky .......to sú aj v poslednom čase dosť pertraktované témy. Nakoniec čo iné, pokiaľ by sme vážne uvažovali o plnení mestskej kasy a nespoliehali sa iba na peniaze EU.

 

Na jednej strane môžeme čítať:

Pokles turistov na atraktivite kúpeľného mesta neuberá. (!)

Svetoznáme kúpeľné mesto  (to ako mesto!) má stále čo ponúknuť. (???)

Vraj niekdajší Tuzex nahradil Aupark, pribúdajú opravené cesty a budovy.

Mesto má vraj aj svoje problémy. Málo pracovných možností možno zaradiť za najhorúcejší. Mesto služieb (??) je však stále atraktívne. Na návštevu i na bývanie.

Vyhľadávané kúpalisko Eva bude v lete (znovu) otvorené.......

 

Na strane druhej (mám to zo štatistiky a regionálnych novín):

Stagnujúci, klesajúci  počet turistov.

Komplikovaná doprava.

Nedostatok pracovných miest.

Príliš drahé kúpele  a stále chodí do kúpeľov menej ľudí.

Stále chodí do mesta menej ľudí – tí čo prídu do obchodov, tých môže rátať iba manažérsky analfabet.

Špina a neporiadok (podľa domácich), hlavne koncom zimy.

Vyplakávanie za presunutím leteckých dní do iného mesta.

A veľa iných.

 

Ako päsť na oko potom máme pohľad vrchnosti.  V PT si môžeme prečítať vyjadrenie pána primátora 

Citujem „  .....nestotožňujem sa s poklesom atraktivity Piešťan, atraktivita je stále evidentná. Dôkaz je vidieť v ročnej návštevnosti.....pre ľudí zvonku, stále majú svoje čaro..... organizujeme množstvo kultúrnych akcií, ktoré sú určené pre všetkých... ktoré mesto sa môže pochváliť toľkými možnosťami voľnočasových aktivít? Desiatky kilometrov dlhý cyklookruh popri Váhu... pripravujeme plavecké centrum, pripravujeme výstavbu ihrísk ...    

Piešťany však majú ďaleko väčšie ambície ..... „   koniec citátu.

 

A teraz buď človek z toho múdry.

Čo to je atraktivita, keď počet návštevníkov klesá.

Aké čaro, keď počty návštevníkov klesajú. Napadá ma aj nejaký román od J. Chalúpku z 19. storočia ... enem pre nás a pre naše deti...

Vraj: Voľnočasové aktivity. Prečo si niekto myslí, že iné mestá sú stále obrazne  vyjadrené   - sto rokov za opicami- aj keď nemajú kúpele a Sĺňavu, však stačí mať otvorené oči.

Vraj to všetko vyrieši, vyriešia projekty ako projekt Regionálnej karty, staronové turistické združenia,  znovu v lete otvorená Eva  a účasť mnohých výstavách  . . .

 

Piešťany dostali 3,5 milióna € z eurofondov , potrebujú vraj 30 krát viac.

Podľa informácií mesto dá na akcie (tie na ktoré dostali 3,5 milióna €)  5, slovom päť percent, ostatné idú z EU (85%) a zo štátneho rozpočtu (10%)

Ešte by mesto chcelo realizovať ďalšie akcie, skôr za sto miliónov €. Pravdepodobne na úkor ostatných regiónov Slovenska

-  Južný obchvat

-  Krajinský most

 - a ďalšie:  Kompostáreň, Domov sociálnych služieb, Rekonštrukcia chodníkov Štefánikova, Kolonádový most, Plavecké centrum, Revitalizácia prírodného kina, Rekonštrukcia ZŠ Mojmírova.....

        Je to zaujímavý moment:  „...vraj  potrebujeme 30 krát viac, ako sme dostali ...“     vidím, že plánujeme, čo sa dá, pravdepodobne aj bez reality. A prečo sa nenaplánovalo  120 miliónov, alebo 150 miliónov, alebo 200 miliónov – to by sme sa mali. Bola by to ešte väčšia ambícia.  Prečo nenaplánovať. Ozaj, prečo?

Logika mesta: naplánujeme a keď dajú, dobre, možno sa ujde aj niekomu, .... keď nedajú dobre aj tak. No, nedali nám, čo máme robiť ?

Keď nie – no nebude a nemôžeme nič robiť.

Dosť perverzná logika. Dajte a my, to čo dáte, všetko minieme. Že nemusí ostať iným, akože chudobnejším. No a čo!

Pomýlená filozofia aj EU aj štátu je, zdá sa konečne preč a keďže EU zistila veľké disproporcie medzi životnou úrovňou medzi západom a východom Slovenska peniaze budú smerovať skôr na východ od Piešťan.  Podľa logiky mesta, tak teraz , keďže nám nikto peniaze nedá, tak nebudeme robiť ? To by však vedel každý. Dokonca aj na Luníku IX v Košiciach. Však mesto, ako Piešťany, ako sa sami chválime, že sme výnimočné,  by malo mať všetky možnosti financovať ďaleko viac z vlastného rozpočtu a inými cestami. Teda malo by vedieť, malo by byť schopné, keď si myslíme, že sme špičkové mesto.

       Práve táto nová situácia a vysporiadanie sa s ňou bude dôkazom schopností. Doteraz bolo treba iba známosti a vedieť robiť projekty – na čokoľvek a potom realizovať. A začať výberom  realizátorov. Aj tu by ma zaujímalo ako tiekli peniaze z EU a zo štátu. Je možné, že aj pokladnica mala malé dierky na dne a niečo vytieklo.

Znovu by možno bolo zaujímavé, ako sa vypracovávajú projekty ? Aké podklady sa používali.

Znovu by bolo možno zaujímavé, ako sa stanovujú ciele, priority  mesta?

Znovu by možno bolo zaujímavé čo dokázalo mesto, aby samo s niečím „pohlo“ aj bez fondov a prípadne akú stratégiu zvolilo?

A ako chce riešiť tie veľké, skutočne veľké problémy, čakajúce za rohom, bez toho, aby  sa spoliehalo na eurofondy.

Ako chce riešiť rozvoj mesta a získavať prostriedky na ich realizáciu?

       Ešte niečo na záver: nedávno  sa objavila nejaká správa, že v jednej obci, desaťkrát menšej  na strednom Slovensku začali s výstavbou skoro štyri hektárového aquaparku. Zaujímavé!

 

 

derďák