Ešte pár slov k akcii Nové plavecké centrum

03.01.2013 20:47

Ešte sa  po sviatkoch predsa chcem vrátiť k správe o tom, že mesto našlo vraj investora na nové plavecké centrum.

Pravdu povediac táto informácia pre akúkoľvek informačnú správu  nemá žiadnu výpovednú hodnotu

Vraj záujem potenciálneho investora má byť do konca roku potvrdený. Keď toto píšem už by to malo byť známe.  Aj táto informácia má nulovú hodnotu. To čo je podstatné nepozná nikto, pravdepodobne ani autor(i) zámeru.

Obraz projektu (bazénov) si mesto vybralo a potom hľadalo investora.. teda niekto iný  bude platiť  presne to, čo si mesto vybralo. Ešte aj rozsah investovania. A teda pravdepodobne mesto má úplnú predstavu, čo chce – ale nech to zaplatí ten „investor“. Dosť smiešne, no, ale dajme tomu. Alebo si dalo vopred vyhotoviť, a pochopiteľne zaplatilo (!!!) projekt, ktorý sa investorovi nebude nijako pozdávať a ktorý má veľmi malú logiku. Veľmi pravdepodobne, pokiaľ v tom nie je niečo iné, čo sa patrí zakryť.

Teda piešťanské plavecké centrum?!

Mesto má záujem investovať do rozvoja plávania ako (slovenské ?)  centrum plávania – a v terajšej dobe a bez strechy ?? alebo, ako to vlastne je. A kto bude gestorom? A kto bude používať toto plavecké „centrum“ ?  Plavecké centrum bude pre Piešťancov ? , alebo pre rozvoj dajme tomu turizmu, alebo dajme tomu pre rozvoj kúpeľného turizmu – sú to dve, možno až tri úplne odlišné stratégie. Každú je potrebné úplne ináč „presadzovať a riešiť. Aj pre turizmus,  aj pre kúpeľníctvo je to s prepáčením kravina.

Ďalšie otázky. Bude určené aj pre aktívny šport? Alebo pre šport rekreačný.

Akým spôsobom sa bude  „termalizovať“ (teda ohrievať) voda ? bude určené (začiatkom 21 storočia !) iba pre letné mesiace, alebo pre celoročné používanie? A znovu sa vraciam k pojmu „čo strecha“?

prečo?

Prečo to má byť tak a nie inak?

Čo tvorca projektu zamýšľal ? a čo s doterajšou Evou?

Ako je táto investícia zosúladená s takzvanou strategickou  (o politickej, ekonomickej, alebo špecifickej piešťanskej stratégii  ani nehovorím) líniou. Stratégiou rozvoja Piešťan.

Pre koho bude prínosom práve takáto forma investície. A bokom nechám otázku či tento investičný zámer je vyvolaný iba zbabranou stratégiou v jednaní s kúpeľmi, alebo ide o projekt, ktorý vyhral v nejakom výbere, alebo sa k tomuto kroku dostalo mesto iba vďaka nejakej náhode? A ako sa bude využívať?

 

Kopu nezodpovedaných otázok a odpoveď, odborná, zatiaľ žiadna. Keď k tomu pripočítam logiku hospodárenia  - a teda, že  každá investícia – dokonca  aj v štátnej alebo komunálnej správe  by mala byť  odborne  dobre pripravená – neviem, čo si mám myslieť. Jedna z možností je tá čo tvrdím už hodný čas.  A čo znamená efektívne hospodárenie je pravdepodobne uvedené  v každej základnej učebnici hospodárenia

Podľa doterajších informácií sa zdá, že je tu možno aj alternatíva nejakej ďalšej hospodárskej nášľapnej míny. Ale verím, že to nie.

 

 

 

p.s.       A ešte na záver zopár postrehov správneho  občianského spolužitia:

 

* Čierna Lancia s piešťanskou ŠPZ-kou – zásadne nedáva pri odbočovaní, menení smeru jazdy smerovku, ktorá by mala byť signálom nie pre vodiča, ale pre ostaných vodičov, že ide odbočovať.

 

* Vysýpať smeti je dobré susedovi pred nehnuteľnosť. Nech sa stará. Alebo zobrať auto, naložiť a isť vysýpať tam, kde sú kontajnery. Čo na tom, že to tam bude preplnené a pôjde to okolo. Však „ja“ budem mať čisto!

 

* Posypané cesty a chodníky v Piešťanoch z posypu pri „šmykľavici“  - po zmiznutí snehu, hlavne keď je sucho tak je to prach, prach a štrk pod obuvou a prach pod kolesami aut. Posýpa sa, dajme tomu  v závere decembra – a potom je to tam, aj s ďalším posypom až do,  prinajlepšom do konca marca. A pritom by stačilo relatívne malo. Keď sú na to podmienky tak to „vysať“....

 

*Prechádzky s veľkým čiernym  psom – nech sa dunčo  spokojne  (na Trajáne)  vyloží, vyšpiní  vonku, potom ideme domov.