Kandidáti - čas PO

17.05.2012 23:08

 Už som v niektorom predchádzajúcom príspevku  písal o systéme spravovania vecí verejných v našom meste. A vlastne dosť podobné je to aj  v celom štáte. A aj v pomerne veľa mestách. Obce sú skôr výnimkou.  Raz za štyri roky sa vyroja nápadníci na všelijakých poslancov, ministrov, primátorov, starostov – pred voľbami  „pobzučia“ a potom, keď sa hra skončí, zase na štyri roky ostane ticho. Občan sa znovu stáva nulou. Ničím. A potom sa začne pravá hra na licitovanie, vyberanie tantiém, vyhlasovanie konkurzov, výberov, prijímanie ...... a až tam a vtedy sa hrá o solídne sumy, ktoré väčšine občanov nič nehovoria. Možno preto, že nechcú tomu rozumieť, možno preto, že majú vlastné starosti, možno preto, že by tomu aj tak nerozumeli, možno preto, že nechce náš občan rozumieť ničomu – a je veselé, že väčšina z týchto posledných si aj tak myslí, že všetkému rozumie najlepšie. A preto v tomto meste a aj tomto štáte spočíva klasický demokratický akt, ako sú voľby na periférii záujmov a suverénne prevláda egoistický volebný prístup jedinca: zvoliť, alebo lepšie povedané dať svoj hlas tomu, koho poznám, kto mi môže potriasť rukou, kto mi prípadne môže pomôcť osobne, kto je rodina, kto mi je sympatickejší a tak ďalej, a tak podobne. A výsledok tejto sprofanovanej hry je výsledok, ktorý nám vyspelé demokracie absolútne nezávidia. Skôr im je to smiešne. Aj s nejakými Ráthovcami a nemusia byť iba český.

Ale vrátim s k vyššie spomenutému „pobzučaniu kandidátov v našom prípade hlavne na primátora pred voľbami“  No schválne. Ktorý z kandidátov na primátora dokázal v akomkoľvek čase po voľbách sa odborne vyjadriť k akýmkoľvek problémom, ktoré odborným problémom aj sú? A ktoré sú dlhodobo neriešené? Nikto a nikdy. Otázka potom stojí tak, že o čom to vlastne tí kandidáti „blúznili“ pred voľbami? Všimnime si zoznam, vlastne kompletný zoznam kandidátov. Napríklad z posledných komunálnych volieb. A ako sa správajú teraz. A vôbec po voľbách. Mali pravdu, že Piešťany potrebujú rozvoj, dynamiku, novú krv....? Alebo iba klamali. Seba aj nás?  Alebo mali pravdu, len oni nie sú práve tí, ktorí by mohli Piešťany spraviť tými Piešťanmi, ktoré by sme chceli mať ? 

Jedno je pravda. Aj vďaka mediálnej politike otcov mesta aj vďaka neschopnosti občanov posúdiť  schopnosť kandidáta odovzdať maximum schopností pre mesto je aj toto mesto tam, kde je. Najpodstatnejšia otázka je aký plat mu zastupiteľstvo „odklepne“  - nie to, čo pre mesto prinesie.

        Čiastočným opakom sú obce. Tam je mestský manažér, starosta, alebo kandidát naň skutočne pod drobnohľadom občanov. Čo sľúbil, čo je schopný vykonať, čo vykoná, čo vykonal? Pozor, aby som bol objektívny aj tam nie všade. Na rozdiel  od miest, kde je taký pohľad  vo veľkej miere takmer neznámy. Bohužiaľ. V meste volíme doteraz vždy iba osobu, ktorá bude vlastne iba  „pánom mesta“,   nie osobu, ktorá sa bude môcť „zodrať“ pre mesto. A bude mať aj výsledky.

Situácia je ohromne podobná väčšine miest na Slovensku. Aj v tom je zakopaný pes. Prečo v Piešťanoch, ale aj na Slovensku až na malé výnimky, sa nedarí byť úspešný v tom zmysle, aby to TÍ  DRUHÍ o nás vedeli. Tí, na ktorých osud „špičkovosti“ Piešťan závisí. A napríklad zvyšoval sa turistický ruch, alebo zvyšoval sa príjem mesta z daní, alebo .......

Ešte sa chcem vrátiť k minulému „hodnoteniu“ plánov na rozvoj turistiky v meste. Prvý krok bol vytvoriť nejakého manažéra ktorého náplňou bude realizovať zvýšenie turistického ruchu. Vraj. Aj podľa viacerých názorov to bude iba hromozvod toho, čo sa takýmto spôsobom nemôže podariť. Pretože všetci „hore“ nemajú o tom, čo sa má chcieť dosiahnuť ani „paru“.

Toť dnes som čítal, že mesto Snina otvorilo cyklistický okruh v dĺžke 10 kilometrov. A to takmer iba pre domácich. Podľa nejakých kritérií by mal mať taký región, ktorý má tak v úmysle „sa venovať“ turistike, ako to proklamuje naše mesto a TO turistické združenie, kilometrov aspoň 4 krát viac. A nie po meste. A to je iba jedna z podstatne viac kritérií, ktoré sú podmienkou pre vznik priaznivej situácie rozvoja turizmu. A to vôbec nechcem spomínať „neturistické“ mestské kúpalisko a podobné avantúry.

     Na záver. Ešte jeden moment ma upútal pri minulom pozeraní záznamu z mestského zastupiteľstva. Takpovediac pracovný vzťah vedenia mesta na jednej strane a poslancov na strane druhej nie je ideálny. Na jednej strane zrejme šéf mesta podceňuje nejakú časť poslancov, na strane druhej ani poslanci svojimi príspevkami sa nevyznamenavajú.  

 

 

j. derďák