Nespokojnosť s "piešťanskou OOCR"

20.01.2013 15:24

Stretol som sa (znovu) s anketou.  Vraj , ktorý problém Piešťan je najpálčivejší a vyriešenie ktorého pre mesto by znamenal veľký prínos? Namiesto toho, aby vedenie mesta „prvé“  a poriadne vopred vedelo o nedostatkoch a spôsobe, ako ich odstrániť tak,  ako zvyčajne, sa radšej pýta občanov na to, čo ich trápi, alebo, čo vidia ako najväčšie nedostatky pre rozvoj (turizmu) mesta. a občania „klikajú“ a ...karavána ide ďalej. O týchto nedostatkoch sa vie už roky a ... a čo?

Napríklad parkovanie:

Už som niekoľkokrát písal o sprznenom stave (probléme) parkovania v oblastiach, kde sú postavené sídliská v Piešťanoch.  To, že to nie je problém iba najväčšieho sídliska, ale je to problém každého sídliska v meste je fakt. Tie „krásne“ obrázky predvečerného parkovania aut by si mal pozrieť každý, kto si predstavuje obrázok mesta ako idylku niekde zo začiatku dvadsiateho storočia. Nejaká úroveň života v meste a parkovanie do toho patrí, či sa nám to páči, alebo nie, by mala spĺňať určité kritériá primerané 21 storočiu. A proklamovanú chcenú, alebo „akože“ úroveň v tomto meste. Ale táto oblasť života občanov mesta má nedostatky ako hrom. A mesto s tým nič nie je schopné nič robiť. (až na malé výnimky, kde sa už nedá priestor inak využiť, alebo prenajať, alebo i predať). Nie je schopné riešiť to nijak. A všetko sa, ako takmer vždy dá riešiť, len treba vedieť ako na to - to „now how“. Radšej, ako je to zvykom bude hľadať zdôvodnenia prečo to nejde, alebo urobí mesto malý krok, aby nemusel robiť krok štandardný

Turistický ruch:

A na úvod do témy „OOCR“ trochu poohliadnutie do niekdajšieho materiálu  Koncepcia turistického ruchu mesta Piešťany – z decembra 2007. Je veľmi poučné, ako dokáže manažment mesta produkovať a v procese produkcie kdejakých projektov vyhliadok turistickej prosperity mesta propagovať to krásne úsilie a záujem  o rozvoj mesta. V tomto prípade, to koncepčné „úsilie“  spojím s problematikou, nazvem to prosperovania  OOCR. Už som zopár krát písal o, vlastne stabilne blbej situácii v akomkoľvek rozvojovom programe pre Piešťany. S veľkou pompou sa vychvaľovať,  pri akomkoľvek predkladaní nejakej strategickej novinky, pri nejakej rozvojovej téme, ako napríklad aj vznik OOCR a potom – potom nič. Potichu vycúvať. Do zabudnutia. Pravdepodobne s myšlienkou   „Však ľudia sú v podstate blbí – oni na to aj tak zabudnú“.  Aj tak sa dá z toho logicky charakterizovať vedomie mesta.

      Pri tomto marketingovom cirkuse iba ľutujem a v mojom príspevku na „počesť vzniku OOCR, niekedy v polovici minulého roku som to už vtedy aj napísal,  že na to doplatí jedine tá ktorá sa dala na túto pozíciu (myslím riaditeľky OOCR) „nahovoriť“. Pretože som presvedčený, že výsledok nespokojnosti ide aj v tomto prípade na „tričko“ primátora, ktorý dokázal, dajme tomu, vytvoriť OOCR,  ale už nedokázal dať mestu  silu, energiu, ideu stanoviť si rozvojovú stratégiu a už vôbec nehovorím, že ju aj plniť. A to je presne to, čo občania volili. A už roky. Volili „silu“, ktorá nie je schopná dať Piešťanom nejakú stratégiu rozvoja. Aby som bol presnejší akúkoľvek stratégiu, ktorá by mesto posunula na tú úroveň na ktorú mesto niekedy malo. Na ktorej bolo.  Nejdem teraz hovoriť o tom, či je vedenie OOCR (teda osoba) schopné, alebo neschopné, ale (aj) tu, v tomto prípade je neschopné vedenie mesta. Na jednoduchšie pochopenie na to použijem jedno vyjadrenie, ktoré som, možno v inej súvislosti počul od  istého poslanca piešťanského zastupiteľstva. „   ...šéfka OOCR je ako kapitánka lode, čo lode – kajaku ( sama!!), ktorej „admiralita“ ( teda primátor) dala povel plávať, ale nepovedala jej kde a akým smerom má plávať“ ...  a podobný princíp sa dá použiť presne aj v tomto prípade.

Jedno je isté. Takýmto systémom nikdy mesto nezodvihne s prepáčením zadok a neposunie sa na vyššiu úroveň.

Nakoniec aj to, že by mesto o, akože probléme vedelo, ešte neznamená, že by bolo schopné ho doterajším spôsobom aj vyriešiť.

 

Ešte na záver:

   Posledné zasadnutie (Mz) riešilo záležitosť, ktorá rovnako spadá do kategórie nevydarených  obchodných zmlúv - s firmou DUANT. Niečo sa pobabre v prípravnom štádiu, napriek tomu to poslanci schvália a problém je na svete. Som presvedčený, že (aj) v tomto prípade ide zo strany poslancov o (pre nich) nedostatok relevantných informácií. A ten nedostatok veľmi pravdepodobne má na svedomí vedenie mesta.  A pokladám tento prípad za iba jedine „zrnko“ v systéme spravovania mesta. K tomu „balíčku“ tých zrniek sa ešte v budúcnosti vrátim.