Oprava Kolonády

19.06.2012 23:07

 Aj v poslednom čase máme na stole exemplár zodpovedného a zároveň kvalifikovaného správania sa manažmentu mesta. Akcia  OPRAVA KOLONÁDY. Znova, takpovediac klasické správanie politickej elity. Ale začnem od začiatku. Niekedy dávnejšie sa dostala na program mesta potreba opravy kolonády na ulici A. Wintera. Tak sa rozbehla príprava akcie, ktorá je vlastne už bežnou rutinou. Stanovil sa postup, výberové konanie.  Zabezpečili sa potrebné dokumenty . . .   s tým, že  sa skončí celá akcia ďaleko pred otvorením, akože turistickej sezóny. NESKONČILA. Naopak. Iba v plnej miere obnažila slabosť otcov mesta.  Riadenie elektronického výberu dodávateľa a systém schvaľovania akcie v Zastupiteľstve. A v tomto prípade sa tiež nemôže cítiť každý kompetentný neprávom dotknutý. Akcia sa nevydarila. Ale niesť zodpovednosť tiež niekto by mal. Pri sledovaní prenosu  z mestského zastupiteľstva si človek mohol myslieť, že jediný vinník je dodávateľ a ostatní sú iba napálení. Bolo to vidieť na akože spravodlivom nespokojnom výraze v tvári všetkých.  Najlacnejšia ponuka ich sklamala. A teraz sa teda rozhodli pre radikálne riešenie. A hotovo!

Ono, to tak jasné vlastne je, aj nie je.  Zbabraná investičná akcia vlastne iba tiež obnažila nedostatky, ktoré sú  vlastne u našej, ale nie len našej byrokracie úplne bežné. Riadenie  akéhokoľvek výberu, či elektronického, alebo takpovediac bežného spočívajú na niekoľkých manažérskych princípoch.

 Pri akomkoľvek výbere je najdôležitejšie stanoviť podmienky súťaže a to pravdepodobne bol prvý kameň úrazu. O tom sa ani v prenose z mestského zasadnutia nehovorilo. A tu sa začal problém. Podmienky mali byť postavené tak, aby vylučovali následné možné problémy u každého dodávateľa. A náš problém takmer určite bol zapríčinený práve zle postavenými podmienkami. To, že na takýto nedostatok nie sú schopné obyčajne primerane reagovať  „volené“ vrchnosti v našej demokracii je známe. Nepokladajú to za hlavný problém – však je to elektronická aukcia,  tak čo?  Ale žiadna aukcia nenahradí prácu vyhlasovateľa. Ani jeho zodpovednosť. 

Pri akomkoľvek výbere a realizácii je ďalšou povinnosťou vyhlasovateľa  vykonávať kontrolu postupu v zmysle uzavretej zmluvy. Aj tu sa musím vrátiť k predmetnej zmluve. Pokiaľ dovoľovala „blbnutie“ dodávateľa – nemala dovoľovať. Zmluva bola zlá. Vôbec sa nemalo stať, že sa mesto začne zaujímať o akciu, až keď je zle.  A zmluvu podpisoval štatutár a schvaľovali poslanci.

A tu musím sa vyjadriť aj k slaboduchým výrazom v tvári kohokoľvek z mestských aktérov v „mestskej“ televízii. Poslanci, rovnako, ako primátor sa vyjadrovali doslova detinsky. Rozčuľovať sa nad nedostatkom nejakej firmy iba ukazuje, ako sa staviame k riadeniu mesta. Nakoniec povesti o „pofidérnych“ investičných, alebo iných akciách na ktoré idú peniaze z dani občanov či už vo vrcholovej, alebo ostatnej politike a tu konkrétne myslím iba komunálnu, piešťanskú  iba potvrdzujú, že tam, kde chýba priama zodpovednosť, tam parazituje    nedôslednosť a neodbornosť. Hlavne.