Piešťany majú najvyššiu daň na Slovensku (správa z PT-čka)

10.02.2013 21:15

Pohoda pre pohodu v Piešťanoch. Duševnú!

Obloha nad piešťanským letiskom ožíva. Taký bol článok v nejakom piešťanským regionálnom médiu

 

Citujem z PT:  .....Letisko Piešťany dlhodobo vykazuje hlbokú stratu, mesačne sa to pohybuje na úrovni 30 – 40 tisíc eur. Na to, aby sa dostalo na úroveň nuly by potrebovalo realizovať ročne zhruba 150 cargo letov, alebo 15 tisíc na prílete a rovnako na odlete. Portfólio akcií letiska je nasledovné: VÚC 56%, štát 22%, mesto 21%  (koniec citátu).

 

Aj tu sa ukazuje, že akýkoľvek obrat v prosperite priamo súvisí s rozvojom kúpeľníctva a cestovného ruchu. Či sa to obyvateľom páči alebo nie. Napríklad letisko je dobré, ale musí sa vedieť využiť – a na to (aj) naše mesto, vyzerá to tak, že  nie je stvorené. Sú síce ešte aj iné možnosti, ale tie sú takpovediac ešte „ťažšie“.  A v každom prípade  a jedine  záujem mesta (pozor, pod záujmom mesta nemyslím záujem niektorých občanov) - to by malo byť predmetom záujmu primátora  a poslancov mesta. Pokiaľ to tak nebude, tak je „cesta“ jednoduchá. Tak ako doteraz.

 

Aj iné kúpeľné mestá na Slovensku aj v svete, minimálne v stredoeurópskom priestore  majú záujem o turistickú a kúpeľnú klientelu. Aj tam je tvrdá konkurencia.  Piešťany nie sú pupkom sveta a preto, aby  nastal obrat v expanzii cestovného ruchu a kúpeľníctva.... je potrebné veľmi zjednodušene povedané aj niečo urobiť. A že je treba niečo urobiť a urobiť vo veľmi širokom zábere, to už je možno kdekomu aj v Piešťanoch  zrejmé. Odbornejšie sa to povie Komplexné riešenie. Jednoduché a jednorázové akcie nemajú a ani nebudú mať žiaden štatisticky zaujímavý efekt. Už som niekoľkokrát písal na tejto stránke o tejto dôležitej úlohe pre mesto, pre vedenie mesta, ale ono ako keby spalo. Čo spalo, vyspávalo a dlhodobe po poriadnej opici. Skúsme „vzory“:

Mesto vymyslí nejakú „stratégiu“ rozvoja turizmu – a myslí si že to stačí.

Mesto  vyblafne, že má záujem o akcie letiska   – a myslí si že to stačí.

Mesto vytvorí nejaký Rezort – a myslí si že to stačí.

Mesto dá starému ujovi možnosť rozkrájať tortu na turistickej výstave – a myslí si že to stačí.

Mesto sa drží zubami nechtami povesti oddychového miesta ešte tak  pre Bratislavu – a myslí si že to stačí.

Mesto, aj keď tvrdošijne odmieta správať sa, jednoducho povedané „ turisticky“, alebo iniciatívne – to pre ďalšie možné rozvojové aktivity -  ešte vždy si myslí, že to bude stačiť.   

 

Na druhej strane na to, aby sa niečo zmenilo v turistike, aj kúpeľníctve je potrebné a to sa už po nejaký krát opakujem – využiť naplno, to čo má mesto „od Boha“ a k tomu pridať využitie osobných schopností manažmentu mesta  a pochopiteľne aj skutočného záujmu manažmentu kúpeľov.

A sme pri „žabe na prameni“. Nejako to nejde. Nevieme sa zbaviť vlastného názoru, že stačí sa sem tam „vystrčiť“ na nejakú turistickú, alebo kúpeľnú výstavu – a že to bude stačiť.

A potom sa čudujeme, že Piešťany sú ustavične chápané skôr ako zaujímavé mestečko, ešte tak  pre  Bratislavčanov (bary, kľud, zábava a podobne.............. ).

 

V už citovanom PT-čku som zaregistroval ďalšiu hlúposť:  Piešťany majú najvyššiu daň na Slovensku  - vraj piešťanský poslanci zvýšili poplatok za ubytovanie a hotelieri si od „radosti mädlia ruky“. To bude ďalší „stimul“ pre rast turizmu!  Takéto rozhodnutie bude mať akú - takú logiku iba v tom prípade, keď to nezníži aj to málo turistov, čo tu prenocujú. Na druhej strane však je možné že z doteraz štatisticky uvádzaných turistov  sú skutočný turisti vo veľkej menšine. To "gro"  môžu tvoriť návštevníci z takpovediac pracovného dôvodu. To by však museli vedieť predovšetkým  hotelieri.  

To je presne jeden z tých fragmentov pomýleného pohľadu na svet – však k nám budú chodiť aj za takú cenu (a pritom počty turistov aj pacientov trvale klesajú....)

 

 Ako z toho von?

Iba poctivou, ambicióznou a kvalitnou robotou, poznajúc ciele a poznajúc cestu k ním.

 

Ono sa zdá, že aj celé Slovensko a Piešťany nevynímajúc sú postihnuté nejakým morálnym morom (morom  ako chorobou) z ktorého „vďaka“ politike, médiám a civilizačnej nevzdelanosti  chceme mať prosperujúcu republiku, ale pritom si stále chceme namýšľať:

Že stačí postaviť (predraženú) diaľnicu a bude raj.

Že stačí si myslieť, že sme dobrý, aj keď to takmer nikto neregistruje a bude raj.

Že stačí správnym kanálom dostať eurofondy a bude raj.  

Že stačí o niečom iba pekne hovoriť a bude raj.

Že stačí si myslieť, že cnosťou môže byť aj podvádzanie a bude raj.

Že stačí mať známosti, alebo vplyvnú finančnú skupinu a bude raj.

Že stačí aby si za primátora zvolili poslanca parlamentu a bude raj.

Že stačí, že stačí, že stačí ..........

A vidíme, že to "prd" stačí!

 

Ale to len tak na okraj.

 

j.derďák