Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Piešťany

15.03.2013 18:22

          Keďže ma ako občana zaujíma okrem iného aj rozvoj mesta a regiónu, niekedy listujem po webových stránkach mesta a aby som sa v tom aj trochu orientoval, aj iných miest. A upútala ma  práve stránka „Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Piešťany“. Dosť odvážna téma a na prvý pohľad chvályhodná iniciatíva. Podobá sa to, na prvý pohľad, trochu, na konečne začiatok nejakej zodpovednej a to zodpovednej zdôrazňujem,  obecnej politiky. Podľa môjho názoru dávať si takú, podľa názvu veľmi dôležitú úlohu  (nakoniec čo iné ako „Program“ by malo byť tým hnacím motorom rozvoja ...) by malo byť v terajšej dobe doslova existenčná povinnosť. Aj nášho mesta. A keďže sa takýto materiál vypracoval, musel byť aj dôvod prečo. Odhadujem, že pôvodný zámer bol na súčasné pomery nájsť cestu, ktorá by umožňovala zabezpečiť rozvoj mesta, rozvoj spoločenského života, rozvoj „významu“ mesta, proste rozvoj všetkých oblastí, ktoré majú vplyv na úroveň života, na „ranking“ mesta a pochopiteľne na rozsah služieb. A teda aj rozvoj služieb na druhej strane priamo súvisí s bohatosťou mestskej kasy a s tým, čo všetko si mesto môže dovoliť.

          Listujúc však ďalej  zisťujem, že takéto materiály ma takmer každé mesto. Aj Žilina o ktorej idú chýri, že je pred krachom. A to už je trochu podozrivé. Vychádza to tak, že  minimálne v tej Žiline ide skutočne iba o „srandu“. Práve preto, že ten program (niekedy v roku 2007, ktorý je „platný“ do  roku 2013, teda do konca tohto roku) pravdepodobne mestá  vypracovali takpovediac, ako nejakú „domácu úlohu“ z nejakého, teraz už nepodstatného dôvodu. A vychádza mi to teda nie ideálne. Teda po uvedomení si faktu, že s veľkou pravdepodobnosťou ide o bežné slovenské bu-bu-bu. Veľa kriku pre nič. Možno veľa kriku pre Eurofondy. Aj keď pre Piešťancov v čase zrodu (2007) to iste možno pomohlo zdvihnúť si sebavedomie.

          Po solídnom oboznámení sa z týmto predmetným materiálom  si dovoľujem zosumarizovať, že sú tam úlohy, ktoré sú takpovediac bežné, ktoré nemajú nič spoločné s akýmkoľvek programom rozvoja, sú tam úlohy, ktoré sú „veľké“, ale mesto ich musí riešiť, či by malo jeden, dva, alebo tri Programy, alebo ani jeden a sú tam úlohy, takpovediac strategické, ktoré by mohli odraziť Piešťany od mysleného dna.  Dovoľujem si zmieniť sa aj o niektorých tých, akože strategických úlohách z tohto „nášho“  Programu:

Realizácia systémového imidžu.

                     Čo to je v tomto prípade, som nepochopil. Systémový imidž!? Systémový herbicíd, to viem, čo je, ale nejaký systémový imidž som v Piešťanoch za „šéfovania“ súčasnej „vlády“ a ani predošlých od novembra 89 nezbadal. Ale, ak  ten „imidž“ pomáha mestu v jeho rozvojových zámeroch – no, možno sa to niekedy dozvieme.  

Vybudovanie funkčného mestského mediálneho kanála

                     Pokiaľ by som mal na mysli mediálny kanál zodpovedajúci kritériám, aké by prislúchali pojmu  „Program“ a navyše  spojený s rozvojom mesta, tak žiadny „kanál“ nie je, pretože akýkoľvek doterajší  „kanál“  je  iba o tom -  „písať alebo vysielať iba to, čo vrchnosť  „chce“,  plus  nejaké iné informácie, plus reality a reality show a nie to, čo by mestu pomohlo dostať sa na vyššiu úroveň.. Opakujem, čo by mestu pomohlo v jeho rozvoji. A že je čo, je fakt. „Mestská televízia“ určite nemá na tomto biednom stave žiaden podiel. Iba tá druhá strana!

Pravidelné hodnotenie napĺňania stratégie mesta

                    Priznám sa nepostrehol som pravidelné hodnotenie, aj keď pravdepodobne by bolo  dosť pripomienok, pretože, ako všade okolo nás, sa dá hodnotiť a HODNOTIŤ.    A kontroloval sa vôbec nejaký, nazvem to rozvojový program vôbec? O tom, že nejaké sú ešte neznamená že nejaká zmena sa dosiahne.

Vypracovanie systému podpory športových aktivít

                    A tu už vôbec žiaden systém nevidím. Teda, pokiaľ viem čo je systém. Bodka!

                                                .     .     .    .

A  teda aj po zhliadnutí podobnej stránky iných miest môžem hodnotiť tú našu rovnakú

ako väčšina ostatných miest na Slovensku. Iba aby bola. Pretože inak výsledok, skutočnosť  by mala byť diametrálne iná. Ozaj, je už na stole nejaký materiál na nasledujúce obdobie? Alebo ho pripravuje ZASE (iba) nejaký referent?

      Systém ukladania úloh a stanovovania zodpovednosti aj v tomto Programe je z obdobia pred tridsiatych až päťdesiatych rokov. Že  v prevažnej väčšine to prinášalo iba zdôvodňovanie – aby to vyzeralo, že úloha na „papieri“ je splnená. No a čo?!

Vychádza mi to, že materiál bol vypracovaný iba preto, aby bol. Pretože sa to akosi patrilo.

A teda po zhrnutí všetkého čo sa napísalo, aj čo som napísal, môžem konštatovať:

Je evidentný fakt, že vývoj v meste nepripomína žiaden „Program“. A nakoniec ani tento „program“ neplní úlohu a poslanie skutočného Programu. Na Slovensku je to proste tak.

Aj keď! Aj keď v meste určite žije zopár aj možno dosť „voličov“, ktorý prehlasujú, že sa tu cítia dobre, je tu fajn a nechceli by meniť mesto zanič.   Som presvedčený, že je to iba o osobných pocitoch a nie kvalite života, ktorá by mohla byť určite vyššia. Keby! No, ale čo – v ktoromkoľvek meste, alebo dedine Slovenska sú taký ľudia, ktorí sú tam, kde sú, spokojní. Dokonca aj v „Jarovniciach“. Pocit je pocit! Vrátane všelijakého „pseudovlastenectva“, ktoré ilustrujú napríklad aj  nejaké povzbudzovacie výkriky aj z MS v hokeji v Bratislave: My (iba my!) sme tu doma! Síce to platilo pre turistov, ale platí to aj v (skoro) každom meste, aj obci.