Rodný môj kraj - župný magazín

08.12.2012 09:18

Alebo samo(chvála) predsedu

Už zopár mesiacov pravidelne dostávame do schránok Župný magazín Trnavského  kraja. Celkom sympatický čin. Na prvý pohľad. A možno pre niekoho aj na ďalšie pohľady. Je však verím, že je dosť občanov kraja, ktorý by očakávali v župnom magazíne témy, ktoré súvisia s činnosťou VÚC. A je tam problémov, nakoniec ako všade požehnane. No nie je to tak

Uvádzam pre lepšie pochopenie obsah posledného čísla:

Obrázky:  Na večernej prechádzke

Jubileum v Dechticiach

Poznaj svoj kraj

Do života uviedli knihu

Historický kalendár

Krížovka

Život Bernoláka

Spolupráca s univerzitou v Rakúsku o cezhraničnej spolupráci

Temešvárska diskusia

Župná bežecká liga

Po stopách Palárika

Boxerská legenda

Výjazdová časť porady honorárnych konzulov Slovenskej republiky v Trnave

Športový úspech Trnavského samosprávneho kraja

Trnava spomínala na Evu Kostolányiovú

Osobnosti nášho kraja

Kalendár podujatí

Pripomíname výročia z histórie nášho kraja

Fotografická súťaž

Editoriál – Tibora Mikuša, predsedu TSK

 

      Nič proti týmto kultúrnym formám. Pravdepodobne väčšinový občania privítajú aj túto formu informovanosti. Zvlášť, keď by mohli na „obrázkoch“ nájsť aj niekoho blízkeho, alebo známeho. Je to logické. Za normálnych podmienok si podobný časopis záujemca kúpy.

Na je tu malý problém. Celé fungovanie VUC ide z našich daní. Kto neverí, nech si pozrie ich prerozdeľovanie. Dos ťje toho!  Rovnako má VUC aj dosť úloh, kompetencií, možností prerozdeľovania – proste celkom slušne veľká firma. Z našich daní!

Logicky teda, keď o výdajoch štátu pomocou kdejakých  správ sa dozvedáme sem-tam nejakú informáciu – je logické, že nejakú informáciu by občania chceli aj z hospodárenia VÚC. Aj ťažkých úloh je dosť. Aj problémov. O všetkom podobnom magazín mlčí. Mlčí pravidelne. 

Tu však tento magazín mne osobne  pripomína časy dávno minulé, keď sa občan mal dozvedieť iba radostné správy z budovania komunistických svetlých zajtrajškov. A je pravda aj to, že v súčasnej dobe, pokiaľ si nemáme myslieť, že VÚC je zbytočný žrút našich daní, ktorý slúži ešte tak na populistické poslanecké a županské titulovanie , existuje podstatne viac možností informovať  občanov o pravdivom a pochopiteľne objektívnom hospodárení tejto „organizácie“. Obyčajný občan sa o problematike „krajov“, VUC, nedozvie takmer nič, napriek tomu, že kraje spravujú pomerne veľký „balík“ peňazí.

 

     Ale! Ale, viete čo je v celom „magazíne“ podstatné a pravdepodobne najdôležitejšie? 

-   Druhá strana magazínu. Editoriál v ktorom si predseda Trnavského samosprávneho kraja robí de facto za peniaze daňových poplatníkov vlastnú volebnú kampaň.

- To, že podobne sa „vyfarbili“ aj ďalšie  VÚC-ky svojimi akože "magazínmi".

Na Slovensku je to tak!

 

 

Spokojné a pokojné prežitie vianočných sviatkov všetkým praje

j. derďák