Schvaľovanie rozpočtu na rok 2013

26.12.2012 06:33

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa, okrem iného diskutovalo o schvaľovaní rozpočtu mesta. Schvaľoval sa rozpočet.

Celá diskusia sa viedla v zaužívanom štýle.  V prípade potreby sa „rozoberali“ jednotlivé účty. Nákladové, alebo príjmové a hľadali sa ešte možnosti „skresania“ nákladov. Nebudem sa vyjadrovať k príspevkom niektorých poslancov, ktorých vyjadrenie iba zdôrazňovali, že sú doma skôr v inej odbornej oblasti, napríklad v sociológii.

Nebudem sa vyjadrovať ani k pokusom „jemnučko“  navrhnúť sem tam nejakú úsporu.

Iné je podstatné. Mesto pravdepodobne nedokáže prostredníctvom svojho šéfa hľadať iné možnosti rozvoja „hospodárenia“ mesta, ako tie, nazvem ich bežné. Ale aby som bol konkrétnejší:

- evidujem rezervy v štruktúre nákladov o ktorých sa nechcelo mesto baviť a som presvedčený, že nie sú nepodstatné.

- V diskusii som postrehol, že solídne rezervy sa dali (dajú) postrehnúť aj v štruktúre zmluvných vzťahov – je pravdepodobné, že (aj) v tejto oblasti je pre mesto dosť veľká rezerva.

- Otvorená je aj otázka ovplyvňovania, alebo jednoducho manažovania „pridružených“ organizácií a podnikov s rozhodujúcim vplyvom mesta. Aj tu.

- Otvorená je aj problematika spoliehania sa na nejaké  vládno-zmos(ové) memorandum a povinnosť ho dodržiavať, keďže prvotná príčina súčasných problémov spočíva iba v „pohnojení“ rozpočtu nejakým Počiatkom a vtedajšou vládou (tuším v rokoch 2008 až 2010). Odvtedy sa eviduje snaha napraviť vtedajší deficit rozpočtu.

- Existuje niekoľko nákladových položiek, ktoré nemá zmysel  „hasiť“ iba teraz, keď sa im nevenovala „manažérska snaha“ už predtým. Vtedy to malo vedenie mesta  riadiť! Ani nepíšem ovplyvňovať. Riadiť! A medzi ne patrí aj položka  Náklady na propagáciu, veľtrhy a reprezentáciu . . .

- Neodborný prístup k hospodáreniu vidieť aj z prístupu tvorby rozpočtu, ktoré sa vykonávalo a vykonáva podobne ako pred 50,40,30,20 rokmi – dá sa to ešte aj tak, ale potom netreba nariekať ....

A potom (!)  absolútne chýba uplatňovanie rozvojových koncepcii a celý režim sa proste iba posudzuje na nákladovej stránke bez úsilia o akúkoľvek snahu „napraviť“ bilanciu na príjmovej stránke.

 

Ešte mi nedá spomenúť jednu „novotu“:

........Mesto našlo investora na plavecké centrum......

Znovu prehlasujem, že celá táto akcia je výsledkom pomýleného  celého strategického (ak to s oboma zavretými očami  tak môže nazvať)  prístupu  k rozvoju cestovného ruchu. Ale o tom som už písal. Z celej akcii vyplýva iba to, že mesto bude riešiť v budúcnosti hlavne problém ako vykrývať finančné straty. Nie ovplyvňovať napríklad rozvoj (zdôrazňujem slovo ROZVOJ)  turistického ruchu v meste.

 

 

Prajem  pokojné, spokojné a krásne prežitie povianočných sviatkov všetkým čitateľom.

 

 

jan derďák