Spomienka na Koncepciu turistiky

20.08.2012 08:13

 Minule, v poslednom príspevku  som stratil zopár slov na tému, ktorá na prvý pohľad nesúvisí s mestom Piešťany. Mám na mysli „arcibiskupskú aféru“ Ale myslím si, že dosť čitateľov pochopilo, že aj táto téma dosť súvisí s týmto mestom. Ale to iba na úvod.

      Pri rôznych rozhovoroch s prominentnými veľkými a malými (regionálnymi) politikmi pred  obrazovkou, alebo mikrofónom, už dnes bežne registrujeme v podstate dosť špecifický jav. Ukážem ho na príklade:

Redaktor  napríklad dáva otázku: ako si vysvetľujete slabú úroveň turistiky v našom meste ?

Odpoveď aj regionálneho politika: " ....  ja by som tento problém vôbec nehodnotil ako slabý, alebo „ja ho vôbec nevidím ako slabý ......... " ( on iba v podstate arogantne popiera fakt, ktorý je podložený štatistikou)

A je „vymaľované“. Otázka je zodpovedaná a pokiaľ by chcel redaktor dokazovať fakt slabej úrovne turizmu, alebo neodborného vyjadrenia politika musel by mať k dispozícii zhruba ešte hodinu a k dispozícii odborníkov, štatistiku,  výsledky hospodárenia a televízia, alebo redaktor by musel byť jednoducho povedané profesionál. Čo evidentne tak nie je. Čiže aj  takáto „slabota“  našej doby  je vlastne v nás a možno tlie hlbšie, ako si pripúšťame.  Ale vrátim sa k problému rozvoja  turistiky.

 

Vedia Piešťanci, že už zopár rokov existuje nejaká rozsiahla  Koncepcia (rozvoja) cestovného ruchu v Piešťanoch (autori materiálu sú Communal Consult, s.r.o. – Piešťany 2007)?  Iste, tí čo si už niečo pamätajú – pamätajú aspoň rok 2007  a v podstate suverénne „ovievanie“ sa týmto a aj podobnými materiálmi, ktoré vraj zabezpečia ...... bla, bla ....  Po (znovu) dôkladnom prečítaní môžem konštatovať okrem faktu, že materiál viac-menej presne pomenúva situáciu, že:

  1. Na zlej situácii v akejkoľvek oblasti v tomto štáte a turizmus až na výnimky na Slovensku patrí do biednej situácie,  zatiaľ najviac zarábajú  iba „tí druhí“  - rôzny projektanti a  "pomocné"  firmy.
  2. Napriek pomerne objektívnemu konštatovaniu skutočnosti sa dlhodobo robí len veľmi málo. Veľmi málo napriek relatívne múdrym rečiam.

Niekoľko drobností z Koncepcie: 

- Budúca pozícia mesta je videná a aj možno oprávnene ako centra cestovného ruchu  a je veľmi významná (a sľubná) ..... Podporuje to aj fakt, že vraj mnohí Piešťanci si myslia, že Piešťany sú svetoznáme kúpeľné mesto. Čo to v tomto prípade tá  svetoznámosť  vlastne je, to neviem. Viem  iba to, že  zatiaľ je táto hodnota  vyslovene iba iluzórna vzhľadom ku klesajúcej návštevnosti mesta. Aj kúpeľov. Napriek rôznym veľmi pekným prezentáciám, účastiam na „turistických“ akciách a aj napríklad na tohtoročnej olympiáde.

- A aká je pozícia Piešťan ako (vraj) centra cestovného ruchu – škoda hovoriť.  Výsledky hovoria o niečom inom. Ale o tom som už niekedy písal. Od roku 2007 až doteraz je zhruba 6, slovom šesť rokov. A zatiaľ  urobilo mesto z tohto materiálu iba to, čo by sa vlastne urobilo za takú dlhú dobu aj bez tohto materiálu. Aj to dokazuje  všeobecný fakt, že na to,  aby sa Piešťany v rámci, nazvem to, zvýšenia cestovného ruchu pohli dopredu vôbec, ale vôbec nestačí robiť to, čo sa robí.  A robí sa pre rozvoj turizmu takmer nič.  Ešte, že sa môžeme  zúčastňovať rôznych výstav a propagácií, napríklad aj naposledy účasťou na Londýnskych Olympijských hrách, v slovenskom Olympijskom dome   - všetko bez výsledného efektu, alebo 6 rokov  PO - vytváraním nejakého turistického združenia – Rezort Piešťany.  Jedno je fakt. Tí čo míňajú finančné prostriedky z daní evidentne nie sú schopní toto poslanie naplniť – to nie je dojem, to je fakt. Vývoj (aj) za posledných desať rokov, keď Piešťany stáli takpovediac na mieste a pomerne dosť iných miest sa pohlo dopredu tomu iba dosvedčuje.

Pokiaľ regionálny rozvoj nebudú robiť ľudia, ktorí to chcú robiť, vedia robiť a budú to môcť robiť, nič sa nepohne. Nepotlačí to dopredu ani nejaké združenie, ani výstavy, ani peniaze „zhora“ na zvýšenie úrovne turizmu. A nebudem tu teraz menovať aktivity miest a regiónov Slovenska, ktoré predsa len už skôr pochopili o čom to je  - viesť zodpovedne zverené mesto, obec smerom k rozvoju. K nejakým cieľom. Nakoniec akýmkoľvek.  Celý problém spočíva iba v tom, či  človek , občan  sa začne pýtať, či vôbec začne premýšľať, alebo iba veriť. Veriť, že .................  Pýtať sa napríklad aj na to, či si  manažér svoj plat aj zaslúži ......

Aj tu môžem spomenúť nejakú informáciu, ktorú som zaregistroval – že vraj za posledných dvadsať rokov  sa rozdiel medzi našimi dvoma štátmi (SR a ČR !)  vôbec nezmenil. A keď sa nezmenil, tak to asi máme na hlavách všetci. Každý svojim dielom. 

 

ján derďák